Společnost DSV zajistila přepravu modelů experimentální architektury

V květnu organizovala Vysoká škola umělecko-průmyslová společně s Galerií Jaroslava Fragnera výstavu experimentální architektury, kde svá díla vystavovaly vycházející hvězdy z deseti akademických studií České republiky, Slovenska a Rakouska. Logistika takovýchto akcí nebývá zrovna jednoduchá a je potřeba ji plánovat s dostatečným předstihem.

„VŠUP  nás oslovila, zda bychom jim nepomohli s organizací a přepravou exponátů, které pocházejí od rakouských architektů. S podobnými přepravami již zkušenosti máme, proto jsme se do projektu rádi zapojili,“ říká obchodní ředitel DSV Road, Karel Kváč a dodává: „Přeprava uměleckých předmětů má svá specifika. Jedná se o unikátní díla, která bývají křehká a mají vysokou hodnotu, proto je důležitá opatrná manipulace při překládce a bezpečnostní režim při uskladnění. Vhodné je nechat zásilky připojistit proti poškození.“

Výstava se konala v Praze na Betlémském náměstí, kam je špatný přístup pro kamiony. Z tohoto důvodu nemohly být exponáty přepraveny napřímo, ale byla potřeba je na terminálu DSV v Dobrovízi přeložit na menší auta s povolením pro vjezd do centra města. Na terminálu byly modely přes noc umístěny v zóně zvýšeného bezpečnostního dohledu. Výstava trvala jeden měsíc a po jejím skončení exponáty absolvovaly stejnou cestu zpět ke svým tvůrcům ve Vídni a Innsbrucku.

V současné době připravuje VŠUP výstavu v čínské metropoli Pekingu, která se uskuteční v září letošního roku. Plánování přepravy do takto vzdálené destinace začíná již v těchto dnech.