Nová souprava v barvách DSV spojuje Čechy a Moravu

Jedna z nejvíce vytížených linek vnitrostátního distribučního systému DSV dostala koncem roku 2013 novou posilu. Na trasu Frýdek-Místek – Olomouc – Dobrovíz byla nasazena dvoupodlažní souprava kamionu s návěsem a přípojným vlekem o celkovém objemu 136 cbm a kapacitou až 90 paletových míst.

Toto netradiční řešení mělo několik důvodů. Na jednu stranu jsme vyřešili problém s nedostatečnou kapacitou klasického kamionu, který se na této lince objevuje, na druhou stranu nám souprava umožní vyrovnávat výkyvy v objemech zásilek a pružně reagovat na aktuální poptávku zákazníků,“ shrnul hlavní výhody obchodní ředitel DSV Karel Kváč.

Své opodstatnění mají i dvě podlaží, která jsou k dispozici uvnitř návěsu i vleku. Zásilky ve sběrných kamionech jsou velmi nesourodé, co do velikosti, typu zboží i způsobu balení. Vedle sebe se tak vozí například ledničky, šatní skříně, ocelové profily nebo balíky s autokosmetikou. Často se jedná o obtížně stohovatelné zboží. Nakládka do dvou podlaží nabízí více možností pro konsolidaci paletové a balíkové přepravy a snížení rizika poškození obalů nebo samotného zboží.

Efektivní vytížení nákladového prostoru a využívání nových vozidel je také jednou z cest ke snižování emisí z dopravy a omezení poškozování životního prostředí.