Nejméně opatrní jsou zákazníci silniční přepravy

Podle statistik spediční společnosti DSV v České republice je nejméně pojištěných zásilek na silnici. Naopak opatrné jsou firmy, které posílají své zboží po moři. Celkové procento pojištěných zásilek v posledních letech roste.

Sjednat si k přepravě i cargo pojištění je jedna z cest, jak se vyhnout nepříjemné situaci, při které dojde k poškození či ztrátě zásilky. Maximální výše možné kompenzace náhrady škody z odpovědnosti mezinárodního dopravce jsou totiž limitovány podle hrubé váhy zboží  a různých mezinárodních úmluv. V případě škody, kterou by zboží utrpělo při silniční přepravě, je finanční náhrada dle mezinárodní úmluvy CMR limitována na 8,33 SDR za 1 kg váhy, což je přibližně 250 korun. U letecké přepravy je tato částka o něco vyšší, za poškozené zboží dostanete až 600 Kč za 1 kg. Nejméně je ohodnocena škoda na zboží přepravovaného po moři, tady má poškozený nárok na necelou stokorunu za kilogram.

Nízká náhrada škody a větší riziko poškození zejména u kusových námořních zásilek (LCL) , to je vysvětlení, proč si naši zákazníci v loňském roce pojistili téměř 15% svých námořních zásilek,“ komentuje situaci Petr Novák, manažer námořních přeprav DSV.  V letecké přepravě, kde je náhrada škody vyšší, pojišťují zákazníci DSV méně než 10% zásilek.

Oproti tomu nejmenší zájem o pojištění zaznamenala společnost DSV v mezinárodní silniční přepravě, kde se procento pojištěných zásilek dlouhodobě pohybuje pod 1%, přestože ani v tomto případě nejsou rizika zanedbatelná. „Všem zákazníkům doporučujeme, aby si své zboží připojistili, zvlášť pokud se jedná o relativně drahé, lehké a křehké zásilky Sazby jsou v porovnání s případnou škodou velmi nízké,“ říká Karel Kváč, obchodní ředitel DSV adodává „Dobré cenové podmínky a rychlé vyřízení škodních událostí si můžeme dovolit zejména díky vlastní pojišťovně, kterou máme k dispozici jako jedna z mála světových spedic.“

Mezi zboží, které se pojišťuje nejčastěji, patří  lékařské nástroje, elektronika nebo zbraně.