DSV nabídlo převzetí společnosti UTi Worldwide

Nadnárodní společnost DSV A/S se v pátek 9. října 2015 předběžně dohodla na koupi americké přepravní a logistické společnosti UTi. DSV akvizicí UTi získá navíc 50% stávajících příjmů, čímž se zařadí mezi Top 4 světové poskytovatele logistických služeb a vytvoří tak jednu z nejsilnějších globálních přepravních a logistických sítí. Transakce je podmíněna získáním souhlasu akcionářů UTi a schválením příslušných regulačních úřadů. Uzavření akvizice se očekává v prvním čtvrtletí roku 2016.

Společnost DSV tímto krokem značně posílí hlavně svoji pozici na trhu v leteckých a námořních přepravách, což je v souladu se záměrem více expandovat na globálním trhu mimo Evropu. Této strategii nahrává také fakt, že UTi má významné postavení a dobré zázemí pro byznys ve Spojených státech, v Jižní Africe, Německu a Číně.

Kurt K. Larsen, předseda představenstva DSV, okomentoval tuto významnou událost: "Je mi velkým potěšením oznámit, že jsme udělali první krok na cestě ke spojení UTi a DSV. Naše obchodní záměry se skvěle doplňují a i z geografického hlediska je spojení společností výborně kompatibilní."

Společnost UTi je globální původem americká přepravní a logistická společnost se sídlem v Kalifornii. V posledních 12 měsících k 31. červenci 2015 UTi dosáhla konsolidované tržby ve výši 3,9 mld. USD (93 mld Kč). UTi nyní operuje v 58 zemích, přičemž po spojení s DSV bude v 84 zemích s 848 pobočkami a 334 logistickými centry po celém světě. Díky této akvizici DSV posílí o 21 000 zaměstnanců a celkový počet zaměstnanců společnosti se tak vyšplhá na 44 000. Přibližné výnosy obou společností za rok 2014 se pohybují okolo 13 mld USD (310 mld Kč).

Akvizice jsou integrální součástí růstu společnosti DSV. V roce 2012 DSV v České republice převzalo část aktivit AWT Čechofracht  za účelem posílení své pozice na trhu a může tak při další fúzi s UTi těžit ze svých zkušeností v regionálním měřítku.

Akvizice UTi by měla být dokončena v prvním čtvrtletí roku 2016 a z tohoto důvodu DSV nebude nyní poskytovat detailnější informace.