Do Chorvatska bez celních dokumentů

Červencový vstup Chorvatska do Evropské unie ulehčil dopravu nejen turistům, kteří letos poprvé nechají doma cestovní pasy, ale výrazně zjednodušil i dopravu zboží. Kamiony již nemusí čekat s celními dokumenty na hranicích při vjezdu či opuštění chorvatského území.

Díky investicím do infrastruktury z konce devadesátých let a počátku jednadvacátého století se výrazně zlepšila dopravní dostupnost této balkánské země a nyní se po několika letech příprav odbourala i jedna z administrativních překážek mezinárodního obchodu. Větší možnosti a prostor pro unijní zboží v Chorvatsku však kladou vyšší nároky na související služby včetně dopravy a logistiky.

Společnost DSV Road nabízí silniční přepravu kusových zásilek s denními odjezdy kamionů a dobou doručení 5 – 7 pracovních dní. V případě dokládek nebo celovozových přeprav se doba přepravy zkrátí na 2 dny. Díky vlastnímu zastoupení v Záhřebu může DSV v Chorvatsku svým zákazníkům nabídnout srovnatelné služby, na které jsou zvyklí v České republice,“ komentuje situaci Karel Kváč, obchodní ředitel DSV Road.

Konkurenční výhodou Chorvatska v oblasti nákladní dopravy je i jeho zeměpisná poloha u Jaderského moře s nejvýznamnějším přístavem Rijeka na severu země. „V současné době využíváme Rijeku pro přepravu železa či hromadných substrátů, pro kontejnerové přepravy je Chorvatsko vhodné jen ve výjimečných případech,“ shrnuje postavení Chorvatska z hlediska možností námořní přepravy Petr Novák ze společnosti DSV Air&Sea.

Mezinárodní obchod mezi Chorvatskem a Českou republikou v posledních deseti letech výrazně vzrostl a díky dlouhodobě dobrým vztahům mezi oběma zeměmi je na místním trhu velký potenciál pro další firmy z oblastí průmyslu a služeb, které zde tvoří více než 90% HDP. Vstup Chorvatska do Evropské unie a připravované reformy by měly situaci ještě více ulehčit a otevřít cestu do země, která je s téměř pěti miliony obyvatel zajímavou destinací. Podle serveru Businessinfo.cz se největší perspektivy pro uplatnění českých vývozců a investorů objeví ve stavebnictví, energetice či technologiích pro ochranu životního prostředí při budování regionálních čističek odpadních vod či skládek.